kontakt

om sitet

×

Podcast og opgavesæt

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Pilot episode

Indhold:Podcastvært Sally Thrane byder velkommen til tre podcast-afsnit, hvor hun undersøger emnerne kærlighed, relationer, seksualitet og grænser blandt unge mennesker på landet i Nepal. Hun reflekterer også over, hvordan det mon forholder sig i Danmark?

Rati og kærligheden

Emne: Kærlighed og relationer
Klassetrin: Udskolingen.

Indhold:Sallys kollega Rati fortæller den barske historie, om dengang hun trodsede sin familie og løb hjemmefra med sin elskede

Vejen til blomsterhaven

Emne:Kærester og grænser
Klassetrin: Udskolingen.

Indhold:Hvordan er man kærester i Nepal? Og hvem kan man dele alle de store følelser og tanker med? Sally tager ud og møder nogle unge nepalesere for at få svar.

Hvad er seksualitet?

Emne:Seksualitet og seksualundervisning
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold:Hvad ved unge nepalesere om seksualitet? Og hvor har de deres viden fra? Sally spørger en gruppe unge drenge, en sygeplejerskestuderende og den pigegruppe, hun arbejder med.

×

Pilotepisode

Fag: Dansk
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold: Lær om framing i medierne og brug billederne i galleriet til at lave en minikampagne.

Lav derefter jeres egen minikampagne, med udgangspunkt i historien om Anjali og Vikram, hvor I anvender de forskellige frames.

 

Materiale

×

Rati og kærligheden

Fag:Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Klassetrin: Udskolingen.

Indhold: Sallys kollega Rati fortæller den barske historie, om dengang hun trodsede sin familie og løb hjemmefra med sin elskede

Start med at læse starten af opgaven. Hør så podcasten og lav resten af opgaverne. God fornøjelse!
Hør Ratis historie, prøv dilemmaopgaven og skriv et brev til Rati om, hvordan kærester og familie fungerer i Danmark.

 

Materiale

×

Vejen til Phulbari

Fag:Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Klassetrin: Udskolingen.

Indhold: Hvordan er man kærester i Nepal.


 

Materiale

×

Seksualitet

Fag: Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold:I dette afsnit undersøger podcast-værten Sally, hvad unge nepalesere ved om seksualitet, og hvor meget seksualundervisning de får hjemme og i skolen. Hun går også selv i gang med at tegne og fortælle, så de unge piger, hun arbejder med kan få større viden om, hvordan de ser ud, om nydelse og om grænser. .

 

Materiale

Om Læringssitet Anjali og Vikram

Læringssitet Anjali og Vikram er tilpasset 7. - 9. klassetrin. Der er materiale og opgaver til samfundsfag og dansk, samt familiekundskab og seksualundervisning. Under ”Lærerværelset” finder du introduktion til sitet og lærervejledninger til alle opgaverne, herunder hvordan de passer ind i Folkeskolens læringsmål.

Dalit lives matter – racisme og ulighed

Sitet centrerer sig om en dokumentarfilm om to unge nepalesere fra ”dalit”-kasten ”Musahar”. Dalits kaldes også kasteløse eller urørlige.
Filmens to unge hovedpersoner Anjali og Vikram beskriver deres barske hverdag i usentimentale vendinger, og filmen følger dem i landsbyen, i templet, på skolen og fodboldbanen, så man får en fornemmelse både af forskellen mellem drenge og piger, men også af uligheden mellem fattige dalitter og rigere kaster. Da Nepals kastesystem er et udtryk for institutionaliseret ulighed, kan sitets opgave om verdensmål nummer 10 – mindre ulighed bruges til at få forstå den racisme diskussion, som lige nu foregår globalt. I Nepal er det dalitterne, som er ”de farvede” og bliver udsat for vold og diskrimination fra det omgivende samfund, og derfor har flere dalitorganisationer også opfordret til at stå sammen under sloganet ”dalit lives matter.”

FNs verdensmål i praksis

Vores ambition med sitet har været at give nogle bud på, hvordan FNs verdensmål kan bruges i praksis. Derfor er næsten alle sitets opgaver relateret til verdensmålene. Særligt fokuseres på Verdensmål nummer fem om ligestilling, verdensmål nummer ti om mindre ulighed og herigennem også verdensmål nummer fire om kvalitetsuddannelse. Herudover har vi også ønsket at vise, hvordan alle målene hænger sammen ved at lave en opgave, hvor mange af verdensmålene kommer i spil.

Konstruktiv journalistik og framing

Det er også vores ambition, at give eleverne indblik i, hvordan ”Udvikling”, ”fattigdom” og andre centrale temaer omkring udviklingsbistand og humanitær hjælp ofte bliver fortalt på en måde, der får fattige til at fremstå som hjælpeløse stakler.
Med indeværende materiale ønsker vi at vise, at fattigdom er mere kompleks. Fattige mennesker får også nyt tøj, har det sjovt, får en kæreste og så videre nøjagtigt som danske unge. Men de får ikke kvalitetsuddannelse, pigerne har alt for meget husarbejde, der er alt for meget vold omkring dem og selvom deres liv tegner langt bedre end deres forældres, så er forskellen mellem ”dem” og ”os” større end nogensinde.
Med andre ord, vi mener, at det er vigtigt for unge i Danmark at forstå fattigdom og ulighed, og samtidig se unge i udviklingslandene som ligemænd og ikke som stakler.

Podcast om kærlighed, sex og grænser

De tre podcast og tilhørende opgaver er ikke bundet op på verdensmålene eller på de to unge Anjali og Vikram. Men de er optaget af og med unge i samme område af Nepal. Tanken er, at det kan være lettere, at snakke om nogle af de svære ting unge i puberteten oplever, når man ser på en anden kultur end sin egen, og at mange problematikker omkring krop, seksualitet, grænser og kærlighed grundlæggende er de samme.

Materialet er gratis

Skoleliv i Nepal har modtaget midler fra EU-puljen Frame Voice Report til at skabe sitet, og derfor er det helt gratis at benytte det.
Da vi i Skoleliv i Nepal selv synes, at det er verdens mest spændende område, vi arbejder med, er man som lærer/klasse velkommen til at sende os en mail, hvis man arbejder med sitet og har spørgsmål.
Så skriv gerne til skolemadnepal@gmail.com