kontakt

om sitet

×

Verdensmål

Der er 17 verdensmål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Her kan du læse lidt om hvert af målene

Afskaf alle former for fattigdom i hele verden.
Alle børn og voksne skal kunne spise sig mætte i sund og nærende mad.
Alle skal have adgang til medicin og lægehjælp i det område, hvor de bor.
Giv alle børn i verden en uddannelse af god kvalitet.
Opnå ligestilling og styrk alle kvinder og piger.
Giv alle mennesker adgang til rent vand og toiletter
Giv alle mennesker adgang til energi, der er til at betale
Muligheden for gode jobs med ordentlige arbejdsvilkår skal øges.
Byg gode veje i alle lande, gør adgang til telefonnet, internet og moderne teknologi bedre.
Skab mindre ulighed i og mellem verdens lande.
Giv alle mennesker adgang til en ordentlig bolig, og gør byer mindre forurenede.
Skab mere genbrug og mindre madspild.
Bekæmp klimaforandringer og deres konsekvenser.
Beskyt verdens floder og have og de dyr, der bor under vandet.
Beskyt verdens skove og de dyr, der bor på land.
Styrk fred i verden og beskyt alle mod kriminalitet og vold.
Styrk det globale samarbejde og hjælp til, at alle mål kan nås alle steder i verden

Om Læringssitet Anjali og Vikram

Læringssitet Anjali og Vikram er tilpasset 7. - 9. klassetrin. Der er materiale og opgaver til samfundsfag og dansk, samt familiekundskab og seksualundervisning. Under ”Lærerværelset” finder du introduktion til sitet og lærervejledninger til alle opgaverne, herunder hvordan de passer ind i Folkeskolens læringsmål.

Dalit lives matter – racisme og ulighed

Sitet centrerer sig om en dokumentarfilm om to unge nepalesere fra ”dalit”-kasten ”Musahar”. Dalits kaldes også kasteløse eller urørlige.
Filmens to unge hovedpersoner Anjali og Vikram beskriver deres barske hverdag i usentimentale vendinger, og filmen følger dem i landsbyen, i templet, på skolen og fodboldbanen, så man får en fornemmelse både af forskellen mellem drenge og piger, men også af uligheden mellem fattige dalitter og rigere kaster. Da Nepals kastesystem er et udtryk for institutionaliseret ulighed, kan sitets opgave om verdensmål nummer 10 – mindre ulighed bruges til at få forstå den racisme diskussion, som lige nu foregår globalt. I Nepal er det dalitterne, som er ”de farvede” og bliver udsat for vold og diskrimination fra det omgivende samfund, og derfor har flere dalitorganisationer også opfordret til at stå sammen under sloganet ”dalit lives matter.”

FNs verdensmål i praksis

Vores ambition med sitet har været at give nogle bud på, hvordan FNs verdensmål kan bruges i praksis. Derfor er næsten alle sitets opgaver relateret til verdensmålene. Særligt fokuseres på Verdensmål nummer fem om ligestilling, verdensmål nummer ti om mindre ulighed og herigennem også verdensmål nummer fire om kvalitetsuddannelse. Herudover har vi også ønsket at vise, hvordan alle målene hænger sammen ved at lave en opgave, hvor mange af verdensmålene kommer i spil.

Konstruktiv journalistik og framing

Det er også vores ambition, at give eleverne indblik i, hvordan ”Udvikling”, ”fattigdom” og andre centrale temaer omkring udviklingsbistand og humanitær hjælp ofte bliver fortalt på en måde, der får fattige til at fremstå som hjælpeløse stakler.
Med indeværende materiale ønsker vi at vise, at fattigdom er mere kompleks. Fattige mennesker får også nyt tøj, har det sjovt, får en kæreste og så videre nøjagtigt som danske unge. Men de får ikke kvalitetsuddannelse, pigerne har alt for meget husarbejde, der er alt for meget vold omkring dem og selvom deres liv tegner langt bedre end deres forældres, så er forskellen mellem ”dem” og ”os” større end nogensinde.
Med andre ord, vi mener, at det er vigtigt for unge i Danmark at forstå fattigdom og ulighed, og samtidig se unge i udviklingslandene som ligemænd og ikke som stakler.

Podcast om kærlighed, sex og grænser

De tre podcast og tilhørende opgaver er ikke bundet op på verdensmålene eller på de to unge Anjali og Vikram. Men de er optaget af og med unge i samme område af Nepal. Tanken er, at det kan være lettere, at snakke om nogle af de svære ting unge i puberteten oplever, når man ser på en anden kultur end sin egen, og at mange problematikker omkring krop, seksualitet, grænser og kærlighed grundlæggende er de samme.

Materialet er gratis

Skoleliv i Nepal har modtaget midler fra EU-puljen Frame Voice Report til at skabe sitet, og derfor er det helt gratis at benytte det.
Da vi i Skoleliv i Nepal selv synes, at det er verdens mest spændende område, vi arbejder med, er man som lærer/klasse velkommen til at sende os en mail, hvis man arbejder med sitet og har spørgsmål.
Så skriv gerne til skolemadnepal@gmail.com