kontakt

om sitet

×

Opgaver

Lav en kampagne

Fag: Dansk
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold: Lær om framing i medierne og brug billederne i galleriet til at lave en minikampagne.

FNs 17 Verdensmål

Fag: Dansk og Samfundsfag
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold:Lær om FNs Verdensmål og oplev, hvordan du kan bruge dem i praksis i forhold til filmen om Anjali og Vikram.

Ulighed i Danmark og Nepal

Fag: Dansk og Samfundsfag
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold:FNs Verdensmål nr. 10 handler om at mindske ulighed. Vi ser på ulighed i filmen om Anjali og Vikram, og hvordan ulighed kan ses statistisk - både i Danmark og Nepal

Hvad er fattigdom?i (kommer senere)

Fag: Dansk
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold:Hvad er fattigdom i 2019 og hvordan afskaffer vi den? Se og diskuter det første Verdensmål udfra den online udstilling 'Anjali og Vikram - på bunden af Nepal', du finder den under "Film og billeder"

×

Lav en kampagne

Fag: Dansk
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold: Lær om framing i medierne og brug billederne i galleriet til at lave en minikampagne.

Start med at læse opgavearket om framing - hvordan tekster om fattigdom typisk fremstiller mennesker og situationer.
Lav derefter jeres egen minikampagne, med udgangspunkt i historien om Anjali og Vikram, hvor I anvender de forskellige frames.

 

Materiale

×

FN's 17 Verdensmål

Fag: Dansk
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold: Lær om FNs Verdensmål og oplev, hvordan du kan bruge dem i praksis i forhold til filmen om Anjali og Vikram.
Alle lande har gennem FN vedtaget 17 områder, der skal arbejde for at skabe en bedre verden uden fattigdom og sult og samtidig sørge for miljøet. Disse områder hedder de bæredygtige udviklingsmål.
Bæredygtige udviklingsmål er vigtige at vide, fordi vi alle har brug for at låne en hånd for at lykkes.
I denne opgave arbejder du med de udviklingsmål, der er relateret til historien om Anjali og Vikram.

 

Materiale

×

Ulighed i Danmark og Nepal

Fag: Dansk og Samfundsfag
Klassetrin: Udskolingen.
Indhold:FNs Verdensmål nr. 10 handler om at mindske ulighed. Vi ser på ulighed i filmen om Anjali og Vikram, og hvordan ulighed kan ses statistisk - både i Danmark og Nepal.

Start med at læse opgavearket om ulighed i Danmark og Nepal.

 

Materiale

×
×

Om Læringssitet Anjali og Vikram

Læringssitet Anjali og Vikram er tilpasset 7. - 9. klassetrin. Der er materiale og opgaver til samfundsfag og dansk, samt familiekundskab og seksualundervisning. Under ”Lærerværelset” finder du introduktion til sitet og lærervejledninger til alle opgaverne, herunder hvordan de passer ind i Folkeskolens læringsmål.

Dalit lives matter – racisme og ulighed

Sitet centrerer sig om en dokumentarfilm om to unge nepalesere fra ”dalit”-kasten ”Musahar”. Dalits kaldes også kasteløse eller urørlige.
Filmens to unge hovedpersoner Anjali og Vikram beskriver deres barske hverdag i usentimentale vendinger, og filmen følger dem i landsbyen, i templet, på skolen og fodboldbanen, så man får en fornemmelse både af forskellen mellem drenge og piger, men også af uligheden mellem fattige dalitter og rigere kaster. Da Nepals kastesystem er et udtryk for institutionaliseret ulighed, kan sitets opgave om verdensmål nummer 10 – mindre ulighed bruges til at få forstå den racisme diskussion, som lige nu foregår globalt. I Nepal er det dalitterne, som er ”de farvede” og bliver udsat for vold og diskrimination fra det omgivende samfund, og derfor har flere dalitorganisationer også opfordret til at stå sammen under sloganet ”dalit lives matter.”

FNs verdensmål i praksis

Vores ambition med sitet har været at give nogle bud på, hvordan FNs verdensmål kan bruges i praksis. Derfor er næsten alle sitets opgaver relateret til verdensmålene. Særligt fokuseres på Verdensmål nummer fem om ligestilling, verdensmål nummer ti om mindre ulighed og herigennem også verdensmål nummer fire om kvalitetsuddannelse. Herudover har vi også ønsket at vise, hvordan alle målene hænger sammen ved at lave en opgave, hvor mange af verdensmålene kommer i spil.

Konstruktiv journalistik og framing

Det er også vores ambition, at give eleverne indblik i, hvordan ”Udvikling”, ”fattigdom” og andre centrale temaer omkring udviklingsbistand og humanitær hjælp ofte bliver fortalt på en måde, der får fattige til at fremstå som hjælpeløse stakler.
Med indeværende materiale ønsker vi at vise, at fattigdom er mere kompleks. Fattige mennesker får også nyt tøj, har det sjovt, får en kæreste og så videre nøjagtigt som danske unge. Men de får ikke kvalitetsuddannelse, pigerne har alt for meget husarbejde, der er alt for meget vold omkring dem og selvom deres liv tegner langt bedre end deres forældres, så er forskellen mellem ”dem” og ”os” større end nogensinde.
Med andre ord, vi mener, at det er vigtigt for unge i Danmark at forstå fattigdom og ulighed, og samtidig se unge i udviklingslandene som ligemænd og ikke som stakler.

Podcast om kærlighed, sex og grænser

De tre podcast og tilhørende opgaver er ikke bundet op på verdensmålene eller på de to unge Anjali og Vikram. Men de er optaget af og med unge i samme område af Nepal. Tanken er, at det kan være lettere, at snakke om nogle af de svære ting unge i puberteten oplever, når man ser på en anden kultur end sin egen, og at mange problematikker omkring krop, seksualitet, grænser og kærlighed grundlæggende er de samme.

Materialet er gratis

Skoleliv i Nepal har modtaget midler fra EU-puljen Frame Voice Report til at skabe sitet, og derfor er det helt gratis at benytte det.
Da vi i Skoleliv i Nepal selv synes, at det er verdens mest spændende område, vi arbejder med, er man som lærer/klasse velkommen til at sende os en mail, hvis man arbejder med sitet og har spørgsmål.
Så skriv gerne til skolemadnepal@gmail.com